Zisk majitele Zentivy v pololetí stoupl o 35 procent

26.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 26. července (ČTK) - Francouzské farmaceutické společnosti Sanofi, která ovládá českého výrobce léků Zentiva, stoupl za šest měsíců letošního roku zisk o 35 procent na tři miliardy eur (76,4 miliardy Kč). Firmě podle dnešního prohlášení pomohl prodej léku na cukrovku Lantus a rekordní prodej očkovacích látek proti chřipce.

Příjmy se zvýšily o osm procent na 17,4 miliardy eur. Tržby spotřebitelské divize se zvýšily o 13,8 procenta a veterinární o 5,9 procenta. Prodej očkovacích látek se zvýšil o sedm procent. Tržby na rozvíjejících se trzích byly vyšší o 10,7 procenta.

Ve výhledu je však společnost obezřetná. Důvodem je ukončení patentové ochrany u léků na ředění krve Plavix a vysoký krevní tlak Avapro. Očištěný zisk by tak měl za celý rok klesnout o 12 až 15 procent. V dalších letech však čeká návrat k zisku, díky rozvíjejícím se trhům, lékům na cukrovku, očkovacím látkám, veterinárním produktům, lékům biotechnologické divize a novým lékům, napsaly agentury AP a Reuters.

Zentiva je jedním z největších výrobců generik, tedy levnějších kopií léků, kterým skončila patentová ochrana, ve střední a východní Evropě. Součástí skupiny Sanofi je od roku 2009.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK