Vklady u řeckých bank v červnu dále klesly nejníže za šest let

26.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soukromé vklady u řeckých bank se v červnu dále snižovaly a ocitly se nejníže za šest let. Odliv vkladů zvyšuje tlak na problémový bankovní systém v zemi a přispívají k němu rostoucí obavy, zda Řecko zůstane v eurozóně. Objem vkladů soukromníků a firem klesl o téměř pět procent na 156,2 miliardy eur (téměř čtyři biliony Kč), což byla nejnižší úroveň od října 2005. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Evropská centrální banka.

 

Spekulace o možném odchodu Řecka z eurozóny v květnu zesílily, protože se zdálo, že by červnové volby mohly vyhrát strany, které jsou proti úsporným opatřením a zahraniční pomoci. To způsobilo vysoký odliv vkladů z bank. Po volbách 17. června však řecká centrální banka oznámila, že se situace obrátila a lidé začali peníze opět ukládat. Za celý měsíc však vklady klesly stejným tempem jako v květnu.

Úroveň vkladů je nyní třetinová ve srovnání s maximem z prosince 2009, těsně předtím, než v zemi vypukla hluboká dluhová krize, která podkopala důvěru v řecký bankovní sektor.

Podle analytiků je možné, že vklady začaly po volbách opět růst, avšak ne tolik, aby to vyrovnalo pokles z počátku měsíce. Nicméně pochyby o tom, zda Řecko zůstane v eurozóně, stále nevymizely, a je tak možné, že lidé budou nadále dávat přednost držení hotovosti před uložením peněz v bance.

ECB dodala, že v Portugalsku se vklady v červnu snížily o 3,5 procenta a byly nejníže od října 2010. V Irsku vklady klesly o dvě procenta a ve Španělsku o necelé jedno procento. Ve Španělsku jsou vklady nyní nejnižší od července 2008. V Itálii však objem vkladů stoupl o dvě procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK