Zisk banky Santander kvůli rezervám na špatné úvěry prudce klesl

26.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 26. července (ČTK) - Španělské bance Banco Santander S.A. klesl za šest měsíců roku čistý zisk o 51 procent na 1,7 miliardy eur (43,3 miliardy Kč). Za propadem stály vysoké rezervy na ochranu před toxickými úvěry realitnímu sektoru ve Španělsku. Vklady ve Španělsku se naopak zvýšily. Největší banka v eurozóně to uvedla v dnešním prohlášení.

Bez zahrnutí rezerv zisk činil tři miliardy eur a byl v souladu s očekáváním analytiků. Hrubé příjmy pak mírně stouply o tři procenta na 11,2 miliardy eur. Vklady ve Španělsku se zvýšily o 15 procent.

Rezervy jsou sice v souladu s nařízením španělské vlády, obchodníky však překvapilo, že banka učinila tak velkou část odpisů již v první polovině roku. Santander musí podle nařízení centrální banky do konce letošního roku odepsat 8,8 miliardy eur a tuto částku již pokryla zhruba ze 70 procent.

Santander má menší problémy kvůli prudkému ekonomickému poklesu ve Španělsku a krachu realitního trhu v zemi než její domácí konkurenti. Banka je kromě Španělska aktivní také v Latinské Americe, USA, Británii a Polsku. Španělsko se na celkovém zisku skupiny podílí jen 12 procenty.

Santander je jednou ze tří bank v zemi, která podle nedávného auditu nebude potřebovat půjčit peníze na posílení kapitálu. Dalšími jsou BBVA a CaixaBank, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK