Telefónica chce z prodeje majetku získat až 1,5 miliardy eur

26.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 26. července (ČTK) - Španělský telekomunikační operátor Telefónica očekává, že z prodeje call centra Atento a dalšího majetku získá až 1,5 miliardy eur (více než 38 miliard Kč). Firma to uvedla po překvapivém středečním sdělení, že kvůli nutnosti snížit zadlužení a vzhledem k nepříznivé situaci na jejím domácím trhu, tedy ve Španělsku, zatím pozastavuje výplatu dividend i odkup akcií.

Telefónica dnes představila několik dalších strategických kroků, výsledky hospodaření ale s denním předstihem zveřejnila už ve středu. Původně o nich měla informovat dnes. Čistý zisk v prvním pololetí klesl o 34 procent na 2,1 miliardy eur (asi 53,7 miliardy Kč). Celkové zadlužení dosahuje 57 miliard eur (asi 1,5 bilionu Kč).

Akcie Telefóniky, která podniká i v České republice, dnes klesaly a zpočátku ztrácely skoro devět procent. Později se vzpamatovaly a začaly růst, vzhůru se ale vydaly prakticky všechny akcie. Postaral se o to šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi, který řekl, že ECB udělá cokoliv, aby zabránila rozpadu eurozóny.

Rozhodnutí zastavit po zbytek roku výplatu dividend i odkup akcií se mezi finančními analytiky považuje za rozumné, vzhledem k tomu, jak vysoké má firma dluhy. Telefónica se tak zároveň bude chránit před dalšími dopady dluhové krize v eurozóně i na svém domácím trhu.

Akcie Telefóniky se v současné době prodávají za zhruba 8,60 eura, což je od začátku roku propad o více než 30 procent. Dividendový výnos, než firma výplatu dividend zastavila, se tak zvýšil vysoko nad deset procent. To je v současném prostředí nízkých úroků velmi atraktivní. Investoři byli připraveni na snížení dividend, nikoliv na pozastavení výplaty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK