MMF: Maďarsko potřebuje další kroky ke snížení deficitu

26.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Maďarsko musí příští rok podniknout další kroky k udržitelnému snižování rozpočtového deficitu a omezování státního dluhu. Doporučil to Budapešti v dnešní zprávě Mezinárodní měnový fond (MMF). Maďarská vláda zahájila minulý týden s MMF a Evropskou unií jednání o získání nového záložního úvěru.

 

"Větší důraz by se měl zaměřit na dosažení vyváženějšího ozdravování veřejných financí a na přesun od účelových daňových opatření směrem k zeštíhlení veřejných výdajů," uvedl šéf maďarské mise MMF Thanos Arvanitis. Doporučil také vládě usilovat o "menší a efektivnější stát" se silnou a předvídatelnou politikou. To podle něj vytvoří lepší podmínky pro růst založený na soukromém sektoru a umožní dlouhodobě snižovat daňovou zátěž.

Budapešť má v plánu dostat příští rok rozpočtový deficit na 2,2 procenta hrubého domácího produktu. MMF pro letošní rok čeká pro maďarskou ekonomiku pokles a v příštím roce mírné oživení. Podle maďarského ministra Mihálye Vargy je odhad růstu pro rok 2013 hlavním bodem neshod v nynějších jednáních o rozpočtu, protože Budapešť čeká silnější růst.

MMF za hlavní překážky výraznějšího růstu maďarské ekonomiky označil vysokou zadluženost, napjaté bilance bank, nízkou důvěru investorů, kteří vůči zemi chovají "zvýšené vnímání rizik". Podle Arvanitise jsou "zásadně důležité" finanční reformy, které posílí banky natolik, aby byly schopny podpořit ekonomické oživení. Doporučil také zavést regulační systém, který by byl pro všechny firmy stejný.

MMF a EU se uvolily jednat s Budapeští o novém úvěru až po dlouhých měsících odkládání a určování podmínek. Přistoupily k jednání až poté, co maďarský parlament začátkem měsíce schválil změny v kontroverzním zákoně o centrální bance, který v původní podobě podle EU a MMF ohrožoval nezávislost maďarské centrální banky.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK