Akcie v USA prudce zpevnily, povzbudila je slova šéfa ECB

27.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Americké akcie ve čtvrtek výrazně vzrostly a k růstu jim pomohla především povzbudivá slova prezidenta Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho. Ten řekl, že ECB udělá cokoliv, aby zabránila rozpadu eurozóny. Ze stejného důvodu na devizových trzích prudce zpevnilo euro.

 

Dow Jonesův index přidal 211,88 bodu a den uzavřel růstem o 1,67 procenta na hodnotě 12.887,93 bodu. Podobně širší index S&P 500 zpevnil o 1,65 procenta na 1360,02 bodu, index Nasdaq Composite přidal 1,37 procenta na 2893,25 bodu.

Akcie tak díky slovům šéfa ECB ignorovaly i horší výsledky hospodaření některých firem. Signál, který Draghi na trh vyslal, je v dosavadním průběhu krize prozatím nejsilnějším výrazem vůle udržet projekt jednotné evropské měny pohromadě.

Draghi naznačil, že ECB se zaměří na vysoké výnosy státních dluhopisů, z čehož by měly těžit země jako je Itálie a Španělsko. Draghiho slova lze vyložit i tak, že EU má k dispozici dostatečnou politickou vůli na to, aby v eurozóně udržela i Řecko. Respektive že nejhorším výsledkem krize může být odchod Řecka, ale nic horšího.

"Je to zcela určitě projev důvěry," řekla k vlivu slov šéfa ECB Analytička Kathy Karlicová ze společnosti Wilmington Trust Investment Advisors. "Obavy zde pro eurozónu byly vždy, další kolo nové likvidity je ale pozitivní známkou," dodala.

ECB se dosud zdráhala podnikat kroky, které by přímo ovlivnily výši výnosů státních dluhopisů. Někteří činitelé v minulosti naznačili, že by ECB mohla sáhnout k nějaké intervenci, vždy ale zůstalo jen u slibů a celkový efekt byl mizivý. Pokud jsou ale Draghiho slova myšlena vážně, pak může krok ECB odstartovat masivní růst cen akcií.

Výrazně vzhůru zamířily akcie telekomunikační společnosti Sprint Nextel, která sice prohloubila ztrátu, měla ale vyšší tržby, než se čekalo. Akcie tak přidaly 20 procent. Na opačném konci skončila Zynga, jejíž akcie více než 37 procent odepsaly. Firma, která vyvíjí hry pro síť Facebook, v úterý oznámila katastrofální hospodářské výsledky.

Euro na devizových trzích zaznamenalo vůči dolaru nejvýraznější denní nárůst kurzu za poslední měsíc. Připsalo si přes jedno procento a dostalo se na dvoutýdenní maximum. Měna se tak vrátila nad 1,23 USD. Analytici ale varují před přílišným optimismem, neboť výnosy desetiletých španělských dluhopisů i přes pokles zůstávají blízko sedmi procent.

Euro k dolaru během dne vystoupilo až na 1,2329 USD, což bylo skoro tři centy nad dvouletým minimem, kde se měna ocitla začátkem týdne. Měna se nakonec ustálila na 1,2282 USD, což byl nárůst o jedno procento. Vůči japonskému jenu euro přidalo 1,1 procenta na 96,08 JPY, zatímco dolar vůči jenu zpevnil o 0,2 procenta na 78,25 JPY. Vůči švýcarskému franku nicméně dolar mírně oslabil.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK