Japonské akcie zpevnily, euro si naopak vybralo oddechový čas

27.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 27. července (ČTK) - Japonské akcie zakončily týden růstem, který byl ještě reakcí na čtvrteční povzbudivá slova prezidenta Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho, že ECB udělá cokoliv, aby zabránila rozpadu eurozóny. Euro ale na devizových trzích zastavilo růst a vybírá si oddechový čas. Analytici poznamenávají, že optimismus ze slov šéfa ECB je možná přehnaný.

Hlavní index Nikkei 225 přidal 123,54 bodu a obchodní den uzavřel růstem v rozsahu 1,46 procenta na hodnotě 8566,64 bodu. Širší index Topix přidal 1,61 procenta na 726,44 bodu.

Slova šéfa ECB jsou na trhu považována za dosud nejsilnější projev politické vůle za eurozónu se postavit. Obchodníci tak byli nuceni rušit sázky na další pokles cen akcií i kurzu eura, což růstový efekt na burzách ještě zesílilo.

Euro se na devizových trzích stabilizovalo a mírně sestoupilo z hodnot, na kterých bylo v průběhu noci. Do pohybů kurzů měn teď vedle slov šéfa ECB zasahuje i statistika o vývoji hrubého domácího produktu USA, která bude zveřejněna odpoledne. Očekává se, že čísla ukážou zpomalení tempa růstu na 1,5 procenta ročně.

V době, kdy končilo obchodování na akciové burze v Tokiu, se euro prodávalo v kurzu 1,2294 USD. To bylo sice mírně pod maximem 1,2330 USD, na které vystoupilo během noci, ale pořád ještě citelně nad dvouletým minimem 1,2042 ze začátku tohoto týdne. Technická analýza ukazuje, že by kurz mohl vystoupit na zhruba 1,24 USD.

Proti japonskému jenu euro vystoupilo na 96,16 JPY, zatímco dolar vůči jenu zůstal bez výraznějších změn na 78,22 JPY. Australský dolar proti americkému díky chuti investorů nakupovat rizikovější aktiva posílil na zhruba týdenní maximum 1,0428 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK