Pražská burza dopoledne rostla, akcie KITD o více než 9 procent

27.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pražská burza dnes dopoledne rostla a její hlavní index PX kolem 11:30 přidal 0,24 procenta na 890,3 bodu. Největší zisky zaznamenaly menší emise, a to akcie technologické firmy KIT digital a developera Orco. Trhy ve středoevropském regionu se vyvíjely smíšeně. Zatímco varšavský WIG rostl, budapešťský BUX a vídeňský ATX ztrácely.

 

Pražská burza mírně roste již čtvrtým dnem v řadě, uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct. Dodal, že investoři vyčkávají na odpolední údaj o růstu amerického hrubého domácího produktu (HDP) ve 2. čtvrtletí a index spotřebitelské důvěry.

Akcie KITD přidaly 9,22 procenta na 75,25 koruny a cena akcií Orka stoupla o 5,83 procenta na 51,02 koruny. Dařilo se i akciím petrochemického holdingu Unipetrol, posílily o 1,66 procenta na 168,75 koruny.

Hlavním motorem růstu pražské burzy jsou podle Mokoše akcie těžařské firmy NWR, zpevnily o 1,55 procenta na 98,50 koruny. Společnost ráno oznámila výsledek produkce za 2. čtvrtletí a sjednané ceny dodávek uhlí a koksu pro 3. čtvrtletí. Za pololetí vyprodukovala přes 6,1 milionu tun uhlí a koksu.

"Objemy prodejů koksovatelného uhlí byly znovu silné - překonávají plán - a z našeho pohledu vyváží nízký objem prodejů energetického uhlí, jehož prodeje prozatím za celoročním plánem naopak zaostávají. Celkově tak dnešní zprávu hodnotíme jako mírně negativní pro obchodování s akciemi NWR," uvedl Tomáš Sýkora z Patria Finance.

Z velkých emisí se dopoledne v červených číslech obchodovaly cenné papíry energetické společnosti ČEZ a Komerční banky.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK