Hollande a Merkelová telefonicky jednají o možnosti řešení krize

27.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Francouzský prezident François Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová telefonicky jednají o možnosti zavádění kroků dohodnutých na červnovém summitu Evropské unie v Bruselu. Agentuře Reuters to řekl zdroj v Paříži. Francouzský list Le Monde mezitím na svých internetových stránkách napsal, že vlády eurozóny a Evropská centrální banka (ECB) chystají společnou intervenci.

 

Zdroj uvedl, že telefonát mezi Hollandem a Merkelovou se měl uskutečnit kolem 13:00 a že jeho obsahem budou možnosti řešení krize. O rychlé zavedení kroků dohodnutých koncem června v Bruselu usilují především vlády Francie, Itálie a Španělska. Výnosy dluhopisů dvou posledně jmenovaných zemí jsou totiž na dlouhodobě neudržitelných úrovních.

Le Monde uvedl, že vlády eurozóny se v koordinaci s ECB chystají na trhu intervenovat, aby pomohly uklidnit finanční trhy. Zaměřit se mají právě na výnosy italských a španělských dluhopisů a využít k tomuto účelu by měly evropských záchranných fondů EFSF a ESM.

Podle listu, který neuvádí žádný zdroj svých informací, je ECB ochotna intervence se zúčastnit. Má však podmínku, že vlády vysloví souhlas s tím, aby se využily oba záchranné fondy eurozóny. Jako první by tudíž mohl být aktivován fond EFSF, který by na primárním trhu nakupoval dluhopisy Itálie a Španělska. Fond ESM by pokračoval v září, až bude plně funkční.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK