Německá automobilka Porsche zvýšila zisk o pětinu

27.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 27. července (ČTK) - Německý výrobce sportovních automobilů Porsche v letošním prvním pololetí zvýšil provozní zisk zhruba o pětinu na 1,26 miliardy eur (32 miliard Kč). Oznámila to dnes firma. S nárůstem zisku počítá také v celém letošním roce, protože rekordní prodej by měl převážit nad vysokými náklady na nové modely a rozšiřování továren.

Automobilka v pololetí zvýšila prodej o 22,5 procenta na 68.940 vozů zejména díky silné poptávce ve Spojených státech a Číně. "Nabízíme zákazníkům vynikající sportovní automobily," uvedl generální ředitel společnosti Matthias Müller. "Můžeme pokračovat v úspěších i v ekonomicky obtížných obdobích," dodal.

Firma Porsche se začátkem měsíce dohodla na svém úplném převzetí německým automobilovým koncernem Volkswagen. Ten podle dohody za zbývající podíl 50,1 procenta, který dosud v Porsche nevlastní, zaplatí 4,46 miliardy eur. Volkswagen již dříve koupil v Porsche 49,9 procenta akcií za zhruba 3,9 miliardy eur.

Fúze společností Volkswagen a Porsche se měla původně uskutečnit již v loňském roce. Volkswagen však loni v září ohlásil její odložení kvůli nevyřešeným právním otázkám a vyšetřování bývalých nejvyšších manažerů Porsche.

Volkswagen, jehož součástí je česká Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě. Do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě. Firma loni více než zdvojnásobila čistý zisk na rekordních 15,8 miliardy eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK