Spotřebitelská důvěra v USA v červenci klesla na letošní minimum

27.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. července (ČTK) - Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech se v červenci propadla na nejnižší úroveň v letošním roce kvůli obavám ohledně situace na trhu práce. Vyplývá to z dnešních výsledků průzkumu agentury Reuters a Michiganské univerzity.

Index důvěry klesl na 72,3 bodu z červnových 73,2 bodu. Dostal se tak na nejnižší úroveň od loňského prosince. "Spotřebitelé sice neočekávají pokles ekonomiky, ale nepočítají ani s takovým tempem hospodářského růstu, které by mohlo uspokojivě oživit trh práce," uvedl šéf průzkumu Richard Curtin. "Spotřebitelé jsou navíc čím dál více přesvědčeni, že současná hospodářská politika není schopna řešit základní ekonomické problémy," dodal.

Ekonomové sledují údaje o spotřebitelské důvěře velmi pozorně, protože se z nich snaží odvodit budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. Ty ve Spojených státech zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že ekonomika Spojených států v letošním druhém čtvrtletí stoupla pouze o 1,5 procenta, tedy nejpomalejším tempem od loňského třetího čtvrtletí. Spotřebitelské výdaje se zvýšily rovněž o 1,5 procenta, nejpomaleji za poslední rok. Američané kvůli nepříznivé situaci na trhu práce omezili například nákupy automobilů či dalšího zboží dlouhodobé spotřeby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK