Akcie na pražské burze v týdnu mírně oslabily o 0,3 procenta

27.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. července (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu počtvrté za sebou mírně oslabily. Hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem ubral 0,3 procenta na 895,7 bodu. Nejvýrazněji posílily akcie skupiny autobazarů AAA Auto, naopak nejvíce si pohoršily cenné papíry developerské firmy Orco. Minulý týden české akcie klesly o necelé procento.

"Začátek týdne byl proti očekávání zase ve znamení politických prohlášení. Ve středu zájmu bylo Řecko, které opět řeší financování nejbližších splátek a nemá ochotu přijímat potřebná úsporná opatření. K tomu se přidala nejistota ohledně španělského řešení. Celý pohled se ale změnil se čtvrtečním prohlášením šéfa Evropské centrální banky, podle kterého banka udělá vše pro to, aby euro přežilo. Domácí index PX se nesl ve znění globálních událostí a začínající domácí výsledkové sezony," popsal situaci na trhu analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu bylo AAA Auto, které posílilo o 4,6 procenta na 19 Kč. U firmy se neobjevila významná korporátní zpráva, ale kurz mohly podpořit dřívější solidní hospodářské výsledky. Naopak nejvíce klesající společností bylo Orco, které přišlo o 2,4 procenta na 50 korun.

Příští týden bude patřit především centrálním bankéřům, kteří mají výraznou moc ovlivnit tržní náladu. Ve středu bude zasedat americká centrální banka Fed, která může naznačit další monetární kroky. Pro tentokrát bude však větší pozornost soustředěna na čtvrteční zasedání ECB.

"Pokud uslyšíme indikace dalšího monetárního uvolňování, a tentokrát především ze strany ECB, pak bychom vnímali větší prostor pro poptávku po rizikových aktivech. V opačném případě nelze vyloučit výrazněji negativní reakci trhu. V první polovině týdne pak očekáváme nervózní obchodování s nulovým trendem," odhadl Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK