Soud nařídil BP zaplatit podniku TNK-BP odškodné 3,1 miliardy USD

27.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 27. července (ČTK) - Arbitrážní soud na Sibiři nařídil britskému ropnému gigantu BP zaplatit ruskému společnému podniku TNK-BP jako odškodné 3,1 miliardy USD (63,4 miliardy Kč) kvůli neúspěšnému pokusu vytvořit alianci s ruskou, státem kontrolovanou firmou Rosněfť. Verdikt je reakcí na žalobu, kterou podal loni minoritní akcionář TNK-BP Andrej Prochorov. Mluvčí BP v Rusku Vladimir Bujanov agentuře AP řekl, že firma považuje rozhodnutí soudu za nespravedlivé a odvolá se proti němu.

Ruští akcionáři TNK-BP loni napadli plánovanou dohodu o těžbě v arktické oblasti v hodnotě mnoha miliard dolarů mezi BP a Rosněftí, a ta skončila neúspěchem. Tvrdili, že BP tím, že vstoupila do jednání s Rosněftí bez vědomí a souhlasu akcionářů TNK-BP, porušila jejich dohodu.

Bujanov argumentuje tím, že TNK-BP nemohla utrpět žádné škody, protože Rosněfť o ní nikdy neuvažovala jako o možném partnerovi. "Rosněfť vždy tvrdila, že TNK-BP nepovažuje za potenciálního partnera dohody. Považujeme rozhodnutí za nespravedlivé. Očekáváme, že odvolací soud učiní spravedlivé rozhodnutí podložené fakty," prohlásil mluvčí.

Poté, co výhled dohody s BP ztroskotal, spojila se Rosněfť s americkým ropným gigantem ExxonMobil.

Na počátku tohoto měsíce Rosněfť naznačila, že má zájem o koupi podílu BP v podniku TNK-BP. Vykoupit podíl od BP chtějí i ruští akcionáři společného podniku.

TNK-BP je třetím největším producentem ropy v Rusku. Po 50 procentech v ní má BP a firma AAR, konsorcium tvořené ruskými miliardáři. Podle tržní hodnoty má poloviční podíl v TNK-BP nyní cenu zhruba 18 miliard USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK