Španělským bankám CaixaBank a Popular kvůli odpisům klesl zisk

27.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 27. července (ČTK) - Španělským bankám CaixaBank a Popular prudce klesl za pololetí zisk kvůli nařízeným odpisům špatných investic do realit. Obě banky však oznámily, že nebudou potřebovat žádnou vnější finanční pomoc ke svému přežití.

CaixaBank je třetí největší bankou v zemi a bývalou spořitelnou. Zisk banky v pololetí klesl o 80 procent na 166 milionů eur (4,2 miliardy Kč). Banka odepsala 2,7 miliardy eur z plánovaných 4,5 miliardy eur, které musí celkem odepsat do konce letošního roku. Dodala rovněž, že její kapitálová přiměřenost je nyní 11,1 procenta, a je tak nad požadovaným minimem devět procent.

Středně velká Popular uvedla, že její pololetní čistý zisk klesl o 42,5 procenta na 176 milionů eur a odepsala 3,4 miliardy eur. Potvrdila rovněž, že nebude potřebovat dodatečný kapitál od státu a nečeká, že by potřebu dalšího kapitálu zjistil druhý, širší nezávislý audit bankovního sektoru, jehož výsledky mají být známé v září nebo v říjnu.

Obě banky rovněž uvedly, že se jim daří získávat nové klienty. Španělé kvůli obavám o zdraví bank přesouvají své peníze do větších, silnějších bank. Oběma bankám však rovněž stoupl podíl špatných úvěrů na celkovém objemu úvěrů.

Španělsko donutilo své banky do konce letošního roku odepsat investice do realit v objemu 80 miliard eur. Země však rovněž požádala své partnery v Evropě o půjčku až 100 miliard eur pro své banky, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK