ČNB ponechá podle analytiků sazby na rekordních minimech

29.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. července (ČTK) - Bankovní rada České národní banky na svém čtvrtečním zasedání ponechá podle odhadů analytiků úrokové sazby beze změny. Sazby by podle ekonomů, které ČTK oslovila, měly zůstat na rekordně nízkých úrovních po zbytek letošního roku, někteří analytici očekávají sazby beze změny dokonce i po celý příští rok.

Na posledním měnovém zasedání 28. června bankovní rada snížila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, je tak na historickém minimu 0,5 procenta.

"Očekáváme tak, že centrální banka ponechá svoji klíčovou sazbu na rekordně nízké úrovni minimálně do konce roku 2013. Případné další snížení sazeb by dle našeho názoru mohlo nastat v případě, že se situace v eurozóně výrazně zhorší," uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop.

I podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška ČNB příští týden své sazby s velkou pravděpodobností ponechá beze změny. ČNB ale podle něj zhorší ekonomický výhled a rozvine diskusi, jaké má alternativní možnosti ke stabilizaci ekonomiky a v jakých případech by tyto možnosti využila. "Jádrem diskuse zřejmě bude kurz koruny, protože právě ten je poslední možností, jak by ČNB mohla ekonomiku účinně ovlivnit," uvedl.

Centrální bankéři budou i podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory vyčkávat. "Centrální bankéři se dostali do nepříjemné situace. Inflace je vysoká a ekonomika rychle padá. Výhled je přitom nepříznivý," uvedl.

Bankovní rada bude mít podle analytika ČSOB Petra Dufka k dispozici novou prognózu, která bude pesimističtější než ta dosud platná. "Ovšem zhoršování ekonomických výhledů není až takovou novinkou, která by vyžadovala další akutní zásah. Měnové podmínky v ČR navíc neuvolňuje pouze ČNB pomocí rekordně nízkých sazeb, ale i slabá koruna, která se stále drží v blízkosti úrovně 25,50 koruny za euro," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK