Řečtí politici se prý dohodli na většině požadovaných úspor

29.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 29. července (ČTK) - Řečtí politici se již dohodli na většině úsporných opatření požadovaných věřiteli. Nyní se zaměří na snižování mezd a důchodů, aby našli zbývající úspory v objemu 1,5 miliardy eur (38 miliard Kč). Agentuře Reuters to dnes řekl zdroj blízký jednání.

Řecko musí pro příští dva roky nalézt úspory v rozsahu 11,5 miliardy eur (290 miliard Kč), aby uspokojilo čím dál netrpělivější věřitele. Zástupci věřitelů nyní v Aténách hodnotí pokrok země při plnění podmínek poslední mezinárodní pomoci.

"Potřebujeme opatření v hodnotě 1,5 miliardy eur, abychom završili balík v objemu 11,5 miliardy eur," řekl zdroj agentury Reuters. Předsedové koaličních stran by měli o úsporných plánech jednat v pondělí.

Počátkem května 2010 se Řecko stalo prvním státem eurozóny, který požádal ostatní země platící eurem o finanční pomoc. Ani částka 110 miliard eur, poskytnutá Aténám výměnou za další úsporná opatření, problém s řeckými financemi nevyřešila. Už následující rok proto eurozóna spolu s Mezinárodním měnovým fondem připravila druhý balík finanční pomoci ve výši 130 miliard eur.

Řecko se nyní snaží přesvědčit věřitele, aby mu vyplatili další část dohodnuté pomoci. Řecko má peníze na splátky dluhů zhruba do srpna, zatímco další část pomoci by měla dorazit nejdříve v září. Vláda už proto řeší, jak by mohla získat překlenovací úvěr.

pmh dp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK