VDA: Světový prodej osobních aut letos stoupne o čtyři procenta

29.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mnichov 29. července (ČTK) - Celosvětový prodej osobních automobilů v letošním roce stoupne o čtyři procenta na 68 milionů vozů. Předpověděl to německý svaz automobilového průmyslu VDA. Dodal, že letos počítá s nárůstem podílu německých automobilek na klíčových trzích.

 

"Počítáme s tím, že světový automobilový trh v letošním roce stoupne o čtyři procenta na 68 milionů osobních vozů," uvedl prezident svazu Matthias Wissmann v rozhovoru pro německý list Euro am Sonntag.

 

Poptávka po automobilech se vyvíjí příznivě ve Spojených státech a Číně. Automobilky, které se soustředí na evropské trhy, však mají potíže. V Německu, Británii a střední a východní Evropě se sice prodej stabilizoval, v Itálii, Španělsku a Francii však nadále klesá, napsala agentura DPA.

 

Francouzská automobilka Renault tento týden předpověděla, že celosvětová poptávka po automobilech v letošním roce stoupne o pět procent. V Evropě však počítá s poklesem o šest až sedm procent kvůli negativním důsledkům dluhové krize.

 

Do čela světového automobilového trhu se v prvním pololetí vrátila japonská společnost Toyota Motor, když předstihla v prodeji amerického konkurenta General Motors. Toyota prodala 4,97 milionu vozů, zatímco GM 4,67 milionu. Na třetí příčce se umístil německý Volkswagen s prodejem 4,45 milionu vozů.

 

Americká GM vládla světovému automobilovému trhu přes tři čtvrtě století, než ji v roce 2008 předstihla Toyota. Loni však byla Toyota těžce zasažena ničivým zemětřesením v Japonsku a rozsáhlými záplavami v Thajsku, takže vedoucí pozici přepustila zpět rivalovi GM.

 

Volkswagen, jehož součástí je Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě. Do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě.

 

pmh dp

 

 

 

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK