Japonské akcie v nadějích na zásahy ECB a Fedu dál rostly

30.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 30. července (ČTK) - Japonský akciový trh na počátku týdne pokračoval v růstu. Investoři nadále čerpají z nadějí na podpůrné kroky Evropské centrální banky (ECB) a jejího amerického protějšku Fed. Euro sice na devizovém trhu mírně oslabilo, evropskou měnu však stále podporují očekávání zásahu ECB.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru stoupl o 0,8 procenta na 8635,44 bodu a navázal na páteční vzestup o 1,5 procenta. Širší index Topix posílil o 0,7 procenta na 731,74 bodu.

Investoři jsou stále pod dojmem čtvrtečních povzbudivých slov prezidenta ECB Maria Draghiho. Ten prohlásil, že ECB udělá cokoliv, aby zabránila rozpadu eurozóny. Podobně se po něm vyjádřili německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident François Hollande a italský premiér Mario Monti.

Tokijskou burzu podpořily i příznivé čtvrtletní výsledky firem Fujifilm a Konica Minolta. Obchodování na trhu bylo ale slabé a pohybovalo se kolem 40 procent denního průměru posledních 90 dní.

Euro na asijském devizovém trhu mírně oslabilo, bylo to však hlavně kvůli nepříznivým technickým signálům. V zásadě má evropská měna nadále podporu v očekávání, že ECB brzy přijde s novými kroky na podporu zemí ohrožených dluhovou krizí.

Kurz eura k dolaru ke konci tokijského obchodování klesl o 0,3 procenta na 1,2293 USD a sestoupil z pátečního třítýdenního maxima 1,2390 USD. Stále je však více než dva centy nad svým dvouletým minimem 1,2042 USD z minulého úterý. Vůči jenu evropská měna oslabila o 0,4 procenta na 96,41 JPY a je stále přes dva jeny nad téměř 12letým minimem 94,12 JPY z minulého týdne.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK