Ekonomická nálada v eurozóně v červenci opět klesla

30.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ekonomická nálada v eurozóně se v červenci opět zhoršila. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Evropská komise. Podniky jsou podle agentury Reuters čím dál pesimističtější a zřejmě je znepokojují především spekulace o možnému odchodu Řecka z eurozóny.

 

Index ekonomické nálady se v červenci snížil na 87,9 bodu z červnových 89,9 bodu. Zaznamenal tak již čtvrté meziměsíční zhoršení za sebou. Analytici očekávali mírnější pokles na 88,7 bodu.

 

Ekonomická nálada se podle průzkumu výrazně zhoršila v Německu i Francii, tedy v předních ekonomikách eurozóny. Podnikatelská důvěra v červenci zaznamenala již pátý pokles za sebou.

 

Hrubý domácí produkt eurozóny se v letošním prvním čtvrtletí meziročně snížil o 0,1 procenta. Mezinárodní měnový fond předpokládá, že v celém letošním roce ekonomika klesne o 0,3 procenta.

 

Šéf ministrů financí zemí používajících euro Jean-Claude Juncker o víkendu varoval před hrozbou rozpadu eurozóny. Ta se podle něj dostala do rozhodujícího bodu v boji proti dluhové krizi a v příštích dnech rozhodne o protikrizových opatřeních.

 

Německá kancléřka Angela Merkelová a italský premiér Mario Monti se o víkendu dohodli, že učiní vše pro ochranu eurozóny a rychle zavedou opatření, na nichž se v červnu shodli evropští představitelé. Odhodlání zachránit eurozónu za každou cenu již v pátek spolu s Merkelovou demonstroval francouzský prezident François Hollande.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK