Úrok u klíčových italských dluhopisů klesl pod šest procent

30.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Italská vláda dnes prodala dluhopisy za 5,48 miliardy eur (139 miliard korun). Úrok u klíčových desetiletých dluhopisů klesl pod šest procent. Na trzích roste očekávání, že politici přikročí k ráznějším opatřením v boji proti dluhové krizi v eurozóně.

 

"Úroky jsou nižší než na předchozí aukci, což je pozitivní," uvedl analytik Brian Barry ze společnosti Investec. "Stále však zůstávají na vysokých úrovních," dodal.

 

Objem prodeje dluhopisů téměř dosáhl horní hranice plánovaného rozpětí tři až 5,5 miliardy eur. Úrok u desetiletých dluhopisů se snížil na 5,96 procenta z předchozích 6,19 procenta, napsala agentura Reuters.

 

Německá kancléřka Angela Merkelová a italský premiér Mario Monti se o víkendu dohodli, že učiní vše pro ochranu eurozóny a rychle zavedou opatření, na nichž se v červnu shodli evropští představitelé. Odhodlání zachránit eurozónu za každou cenu již v pátek s Merkelovou demonstroval francouzský prezident François Hollande.

 

Šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi ve čtvrtek slíbil, že udělá vše pro to, aby zabránil rozpadu eurozóny. Všechny tyto výroky posílily očekávání, že ECB nebo záchranný fond eurozóny zahájí nákupy španělských a italských dluhopisů s cílem snížit úvěrové náklady těchto dvou zemí.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK