Britská HSBC zvýšila zisk, vytvořila si rezervu na pokuty

30.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Britská společnost HSBC, která je největší bankou v Evropě, zvýšila v prvním pololetí hrubý zisk o 11 procent na 12,7 miliardy dolarů (262 miliard korun). Vytvořila si rovněž rezervu 700 milionů dolarů na možné pokuty související s praním špinavých peněz. Oznámila to dnes firma.

 

Zisk překonal očekávání analytiků, kteří jej odhadovali na 12,5 miliardy dolarů. Pololetní výsledky byly podpořeny mimořádnými příjmy 4,3 miliardy dolarů z prodeje aktiv.

 

Generální ředitel HSBC Stuart Gulliver se dnes omluvil za "ostudné a trapné" chyby v boji proti praní špinavých peněz. Podle výsledků šetření amerického Senátu umožnila HSBC svými laxními kontrolami mexickým drogovým kartelům vyprat přes americkou část banky miliardy dolarů.

 

"To, co se stalo v Mexiku a USA, je ostudné a trapné. Je to pro nás všechny velmi bolestivé," řekl Gulliver. "Omlouváme se za své dřívější chyby," dodal. Analytici odhadují, že vyšetřování HSBC v USA by mohlo vyústit v pokutu kolem miliardy dolarů.

 

HSBC dnes rovněž předpověděla, že ekonomika eurozóny letos klesne. Dodala však, že hospodářský růst v rozvíjejících se zemích by měl pokračovat v "rozumném tempu".

 

HSBC není první bankou, která čelí v USA obvinění kvůli porušení zákonů spojených s pohybem nelegálních financí. ING Bank se minulý měsíc dohodla s vládou, že zaplatí urovnání 619 milionů USD kvůli obvinění, že porušila sankce USA vůči Kubě, Íránu a dalším zemím a umožnila jim v minulých letech nelegální pohyb až 1,6 miliardy USD přes banky v USA. Wachovia v roce 2010 zaplatila 160 milionů USD, protože umožnila vyprat přes své účty více než 100 milionů USD od kolumbijských a mexických obchodníků s drogami.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK