Prodej aut v Německu v červenci klesl téměř o pět procent

02.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Prodej nových osobních automobilů v Německu se v červenci meziročně snížil o téměř pět procent na zhruba 248.000 vozů. Uvedl to dnes podle agentury Reuters Svaz mezinárodních výrobců automobilů (VDIK) s odvoláním na předběžné oficiální údaje.

 

Od začátku letošního roku se v Německu prodalo 1,88 milionu vozů. Prodej tak zůstal zhruba na úrovni stejného loňského období.

"Zakázky nadále zůstávají pod úrovní z loňského roku," upozornil prezident VDIK Volker Lange. "Trh se může stát stabilnějším pouze v případě, že se přiblíží řešení dluhové krize v Evropě a důvěra veřejnosti ve vládu a ekonomiku posílí," dodal.

Německo je největším automobilovým trhem v Evropě. Pokles poptávky po automobilech v červenci zaznamenaly i další velké evropské země. Ve Francii se prodej snížil o sedm procent a ve Španělsku se propadl o více než 17 procent.

Ve Spojených státech prodej naopak stoupl o devět procent na 1,2 milionu vozů. Tempo růstu nicméně výrazně zpomalilo z červnových 22 procent. V Japonsku se prodej zvýšil o 37,5 procenta na více než půl milionu vozů poté, co byl před rokem zasažen negativním dopady ničivého zemětřesení na poptávku i výrobu.

Německý svaz automobilového průmyslu VDA minulý týden předpověděl, že celosvětový prodej osobních automobilů v letošním roce stoupne o čtyři procenta na 68 milionů vozů. Francouzská automobilka Renault letos očekává nárůst celosvětové poptávky po autech o pět procent. V Evropě však počítá s poklesem o šest až sedm procent kvůli negativním důsledkům dluhové krize.

pmh mol

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK