Agentura S&P zvýšila rating Ostravy o jeden stupeň na A+

02.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. srpna (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) zlepšila hodnocení dlouhodobých úvěrových závazků Ostravy o jeden stupeň na A+. Agentura v dnešním sdělení ocenila finanční situaci a rozpočtové hospodaření města a vyjádřila očekávání, že veřejné finance Ostravy se budou vyvíjet příznivě nejméně do roku 2014.

S&P zlepšila ratingy Ostravy naposledy v září 2010, kdy o jeden stupeň na známku A zvýšila hodnocení dlouhodobých závazků a na stupeň A1 zvedla rating krátkodobých dluhů. Krátkodobý rating dnes agentura ponechala na dosavadní úrovni. Výhledy obou ratingů jsou stabilní, to znamená, že S&P s jejich změnou v dohledné době nepočítá.

S&P ke zlepšení ratingu dovedlo také přehodnocení jejího dosavadního názoru na dopady připravované reformy systému rozdělování daní. Podle ní bude mít změna na finance Ostravy mnohem menší negativní vliv, než jaký předpokládala před rokem.

S&P nyní hodnotí dlouhodobé devizové závazky České republiky ratingem AA- a závazky v domácí měně známkou AA. Tyto známky představují strop pro ratingy všech ostatních českých emitentů dluhopisů z veřejného sektoru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK