Čtvrtletní zisk BNP Paribas klesl méně, než se čekalo

02.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 2. srpna (ČTK) - Zisk přední francouzské banky BNP Paribas ve druhém čtvrtletí klesl méně, než se čekalo, díky přísné kontrole nákladů, prodejům majetku a nižším odpisům ztrát. Banka dnes také oznámila, že splnila zpřísněný požadavek kapitálové přiměřenosti o šest měsíců dříve, než si stanovila.

Čistý zisk BNP, která je ve Francii největší bankou z hlediska příjmů, klesl meziročně o 13 procent na 1,85 miliardy eur (46,8 miliardy Kč). Pokles byl z valné části odrazem zhoršeného výkonu divize korporátního a investičního bankovnictví. Analytici ale podle agentury Reuters čekali pokles na 1,74 miliardy eur.

Celkové čtvrtletní příjmy BNP se snížily o osm procent na 10,1 miliardy eur. Největší vliv na to mělo omezení aktivit klientů investičního bankovnictví kvůli obavám z dluhové krize v Evropě a útlumu globální ekonomiky. Výnosy této divize se propadly o 24 procent.

Špatné výsledky za druhé čtvrtletí oznámil v posledních dnech také domácí konkurent Société Générale, dále švýcarská UBS a německá Deutsche Bank. Evropské banky zasahuje dluhová krize a sestup do ekonomické recese v eurozóně. Mnohé musí prodávat majetky, rušit pracovní místa a snižovat dividendy, aby posílily své bilance a splnily striktní regulační podmínky, zaměřené na to, aby banky obstály v další případné krizi.

BNP v plnění požadavků výrazně předstihla francouzskou dvojku Société Générale. Ke konci června dostala podíl základního kapitálu k aktivům na 8,9 procenta, těsně pod požadovaných devět procent. Société Générale tento týden oznámila, že splní požadavek devíti procent do konce roku 2013.

Splnění požadavku naladilo vedení BNP optimisticky. "Do druhé části roku si hodně věříme," řekl televizi Reuters Insider šéf BNP Jean-Laurent Bonnafe. "Tato příznivá pozice umožní naší skupině soustředit se na střednědobý výhled," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK