ECB nechala sazby beze změny, trh bude sledovat Draghiho

02.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Evropská centrální banka nechala po dnešním zasedání své bankovní rady základní úrokovou sazbu podle očekávání beze změny na rekordním minimu 0,75 procenta. Pozornost se nyní upírá na nadcházející tiskovou konferenci šéfa banky Maria Draghiho. Od něj se po jeho nedávných slovech čeká, že oznámí nebo alespoň bude signalizovat nové kroky v boji proti dluhové krizi.

 

Finanční trhy čekají, že po červencovém snížení základní sazby o čtvrt procentního bodu se ECB odhodlá k nestandardním opatřením na podporu finanční stability měnové unie. Analytici nejčastěji předpokládají, že banka ohlásí obnovení nákupů vládních dluhopisů s cílem snížit úvěrové náklady Španělska a Itálie.

Draghi minulý týden slíbil, že ECB udělá vše pro to, aby zabránila rozpadu eurozóny. Ekonomové se shodují, že dnešek je dosud největší Draghiho zkouškou za devět měsíců jeho působení v čele ECB. Pokud se banka na něčem zásadnějším nedohodne, bude to trh vnímat jako známku slabé Draghiho pozice a zareaguje nejspíš další vlnou výprodeje státních dluhopisů.

"Draghi se bohužel sám zatlačil do kouta," řekl podle agentury Reuters analytik banky JPMorgan Pavan Wadhan. "ECB teď musí prokázat svou věrohodnost. Jinak Draghi zcela ztratí tvář."

Obnovení nákupu dluhopisů očekává v dohledné době valná většina ekonomů dotazovaných agenturou Reuters, i když řada z nich si myslí, že to dnes ještě ECB neoznámí. ECB již na nákupy vládních dluhopisů vynaložila 211,5 miliardy eur,téměř před třemi měsíci však program nákupů zastavila. Proti pomoci jednotlivým státům nákupy dluhopisů se stavějí zejména němečtí členové vedení ECB, kteří to označují za ohrožování nezávislosti banky a překračování jejího mandátu.

Podle německého litu Süddeutsche Zeitung ECB diskutuje o koordinování nákupů dluhopisů se záchranným fondem eurozóny ESM, který by nakupoval dluhopisy přímo od vlád na pravidelných aukcích. Rozhodnutí o tom ale může padnout nejprve v září, tedy poté, co německý ústavní soud rozhodne, zda je německá účast v ESM v souladu s ústavou.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK