Plány na propouštění zaměstnanců v USA v červenci opět klesly

02.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. srpna (ČTK) - Plány na propouštění zaměstnanců ve Spojených státech v červenci podruhé za sebou klesly navzdory pokračujícímu snižování počtu pracovníků ve finančním sektoru. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešní zprávy konzultační společnosti Challenger, Gray & Christmas.

Američtí zaměstnavatelé minulý měsíc ohlásili plány na propuštění 36.855 pracovníků. To představuje pokles o téměř dvě procenta ve srovnání s červnovými plány na zrušení 37.551 pracovních míst.

Samotný finanční sektor v červenci naplánoval zrušení 6156 pracovních míst, nejvíce od letošního ledna. "Situace v Evropě ještě zdaleka není vyřešena a tamní přetrvávající slabost by mohla mít na finanční sektor nadále negativní dopad," upozornila společnost Challenger.

Organizace ADP ve středu uvedla, že soukromí zaměstnavatelé ve Spojených státech v červenci vytvořili 163.000 nových pracovních míst. Výsledek překonal očekávání analytiků, kteří počítali se vznikem 120.000 míst. Zůstal ale pod červnovou úrovní 172.000 míst.

Oficiální zprávu o červencovém vývoji trhu práce v USA, která bude zahrnovat soukromý i veřejný sektor, představí v pátek vláda. Analytici předpokládají, že míra nezaměstnanosti zůstala minulý měsíc beze změny na červnových 8,2 procenta.

Ekonomika Spojených států v letošním druhém čtvrtletí stoupla o 1,5 procenta, tedy nejpomalejším tempem od loňského třetího čtvrtletí. Předseda rady ekonomických poradců Bílého domu Alan Krueger minulý týden zdůraznil, že americká ekonomika navzdory slabému druhému čtvrtletí pokračuje v růstu. Připustil však, že k posílení tvorby nových pracovních míst je zapotřebí rychlejší hospodářský růst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK