Draghi: ECB pracuje na mechanismu, který umožní přímé intervence

02.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Evropská centrální banka (ECB) pracuje na mechanismu, který jí umožní přímo intervenovat na otevřeném trhu. Řekl to prezident ECB Mario Draghi. Vysvětlil tím svá slova z minulého týdne, kdy upozornil, že ECB je připravena udělat cokoliv, aby zabránila rozpadu eurozóny. Draghi řekl, že případná intervence bude v takovém rozsahu, aby splnila svůj účel.

 

"V nadcházejících týdnech navrhneme vhodné prostředky, které umožní tyto kroky prosadit," řekl Draghi. Zopakoval také, že vysoké náklady na obsluhu dluhu jsou nepřijatelné a ECB se zaměří hlavně na ně. Vysoké úroky v posledních týdnech platí hlavně Itálie a Španělsko, byť Draghi žádnou zemi přímo nejmenoval.

Z Draghiho slov plyne, že ECB by se novými nestandardními kroky snažila srazit náklady na obsluhu dluhu nejohroženějších zemí eurozóny. K zavedení takových opatření má Rada guvernérů ECB podle Draghiho potřebný mandát v rámci udržení cenové stability. Možnost určovat měnovou politiku prý plyne i z toho, že ECB je nezávislou institucí.

Draghi svá slova pronesl na tiskové konferenci po zasedání bankovní rady ECB. Ta podle očekávání nechala základní úrokovou sazbu na historickém minimu 0,75 procenta. Tam ji srazila před měsícem, a to v reakci na horší vyhlídky eurozóny i globální ekonomiky.

Dnešní tisková konference šéfa ECB je považována za jednu z nejdůležitějších v historii eurozóny, a to právě kvůli Draghiho slovům, že ECB je připravena udělat cokoliv, aby zabránila rozpadu eurozóny. Trhy očekávaly, že Draghi oznámí nové kolo odkupu státních dluhopisů Itálie a Španělska.

Euro bezprostředně po Draghiho slovech prudce zpevnilo a k dolaru se poprvé po měsíci dostalo nad 1,24 USD. Později ale růst zmírnilo a část zisků odevzdalo. Podobně akciové trhy prohloubily propad, protože trhy od Draghiho čekaly víc.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK