EU proplatí jen část úseku R35 u Hradce Králové

02.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. srpna (ČTK) - Evropská komise schválila spolufinancování části rychlostní silnice R35 u Hradce Králové. Na stavbu 3,2 kilometru přispěje 708 miliony korun, 136 milionů bude muset stát vrátit. ČTK to dnes řekla Andrea Volaříková z tiskového oddělení ministerstva dopravy. Zmíněný úsek je první stavbou plánované komunikace, která má spojit Liberec s Hradcem Králové a Olomoucí a má být alternativní dopravní tepnou k přetížené D1.

Celkové náklady stavby mezi Sedlicí a Opatovicemi se podle projektu blíží ke dvěma miliardám korun. EU z této částky za již dokončenou stavbu z Operačního programu doprava proplatila téměř 844 milionů korun. "Schválený příspěvek z evropských fondů byl nakonec nižší," připustila Volaříková. Pro využití peněz, které by měly být vráceny do rozpočtu EU, se ale ministerstvo dopravy pokusí najít náhradní projekt, dodala.

Problémy, které některé dopravní stavby mají se zpětným schvalováním evropských dotací, nejsou v Česku nikterak výjimečné. Podle dřívějšího vyjádření ředitele Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) Tomáše Čočka hrozí, že nebudou proplaceny projekty až za 20 miliard korun. Důvodem jsou zejména chyby ve výběrových řízeních a z nich vznikající vícepráce, které dopravní stavby prodražují.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK