Pražská burza o půl procenta oslabila

02.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. srpna (ČTK) - Pražský akciový trh dnes po ranním mírném optimismu propadl do ztrát. Hlavní index PX proti středě odepsal 0,56 procenta na 889,3 bodu. Největší emise dnes ale byly poměrně stabilní, ztráty utrpěly především obě duální emise s americkým trhem Nasdaq, vyplývá z výsledků burzy.

Pražská burza kopírovala vývoj na evropských trzích. Evropské akcie dopoledne také posilovaly, po komentářích ECB ale obrátily do ztrát. "Investoři zřejmě od zasedání ECB očekávali konkrétní kroky na podporu ekonomiky a své zklamání vyjádřili především prodáváním finančních titulů," uvedl Josef Němý z Komerční banky.

V Praze o necelé procento na 360 korun oslabila Erste Bank, dnes nejvíce obchodované akcie Komerční banky naopak čtvrt procenta získaly a obchodování končily na 3585 Kč. Výrazné ztráty přes 3,5 procenta na 764 korun ale utrpěla pojišťovací skupina VIG.

Více než šest procent odepsaly akcie CME i KIT Digital, když obě dvě emise podle analytiků a makléřů srazil nepříznivý vývoj na jejich primárním trhu (americký Nasdaq). Mediální CME přišla o 6,28 procenta na 102,50 Kč a KIT Digital o bezmála sedm procent na 61 korun.

Bez výrazných změn zakončili dnešní obchodování zástupci energetického sektoru. "ČEZ za nevýrazného objemu zůstal na středečních hodnotách. NWR za rekordně nízkého objemu sestoupilo o 1,5 procenta," uvedl Josef Kohout z Patria Finance.

Ztrácely také další cyklické tituly, naopak nejvíc se dnes dařilo Telefónice, která si připsala bezmála procento na 394 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK