Akcie v EU prudce oslabily, reagovaly na slova šéfa ECB

02.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. srpna (ČTK) - Západoevropské akcie dnes výrazně oslabily, byť většinu dne strávily v kladných hodnotách a zpevňovaly. Výraznou změnu způsobil komentář prezidenta Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho, který nastínil chystanou intervenci na trhu státních dluhopisů, nesdělil ale nic konkrétního. Trh proto nevěří, že je ECB schopna udělat v dohledné době něco zásadního pro vyřešení dluhové krize.

Panevropský index FTSEurofirst 300 podle předběžného závěru odepsal 1,1 procenta a uzavřel na hodnotě 1056,98 bodu. Užší index Euro Stoxx 50 klesl o tři procenta na 2263,36 bodu.

Draghi řekl, že ECB připravuje nový mechanismus, který jí umožní přímo intervenovat na sekundárním trhu. To znamená, že by ECB mohla nakupovat státní dluhopisy nejohroženějších zemí eurozóny. Není ale jasné, kdy by se ECB mohla začít takto angažovat, navíc se ukázalo, že s návrhem nesouhlasí šéf německé centrální banky Jen Weidmann.

Citelné ztráty měly akcie na periferii eurozóny, například index italské burzy FTSE MIB odepsal 4,64 procenta na 13.282,55 bodu. Ještě hůř dopadl index madridské burzy Ibex 35, který klesl o 5,16 procenta na 6373,40 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK