Akcie v USA oslabily, euro po komentářích šéfa ECB prudce kleslo

03.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Americké akcie ve čtvrtek oslabily, a uzavřely tak už čtvrtý ztrátový den v řadě. K jejich poklesu hodně přispěla slova prezidenta Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho, který podle názoru obchodníků nesplnil, co slíbil. Před týdnem totiž prohlásil, že ECB udělá cokoliv, aby zabránila rozpadu eurozóny. Ze stejného důvodu oslabilo na devizových trzích euro.

 

Dow Jonesův index odepsal 92,18 bodu a obchodní den uzavřel slabší v rozsahu 0,71 procenta na hodnotě 12.878,88 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,74 procenta na 1365,00 bodu, zatímco index Nasdaq Composite oslabil o 0,36 procenta na 2909,77 bodu.

 

ECB měla ve čtvrtek zasedání své bankovní rady, která podle očekávání nechala základní úrok beze změn na historickém minimu 0,75 procenta. Trhy ale čekaly především na tiskovou konferenci, na které měl Draghi vysvětlit, jak myslel svá slova z minulého týdne. Tak důrazně totiž ECB na podporu eura zatím ještě nikdy nevystoupila.

 

Draghi ale investory zklamal. Čekalo se, že ECB oznámí nové nákupy italských a španělských dluhopisů, aby těmto zemím pomohla snížit náklady na obsluhu dluhu. Draghi ale řekl, že ECB má takový krok jen v plánu, a to ještě s podmínkami. Zapojit se budou muset evropské záchranné fondy a bude ještě nutné přesvědčit Německo, jemuž se plán nelíbí.

 

"Každý čekal konkrétní kroky a návrh přesného postupu, jakým by se měla ECB ubírat. Nic takového tam ale nebylo," poznamenal analytik Brian Gendreau z finanční společnosti Cetera Financial Group. Trhy od minulého týdne zpevňovaly na základě slov, že ECB udělá cokoliv, aby ubránilo euro, po Draghiho komentářích ale ze zklamání nad výsledkem klesaly.

 

Kromě událostí kolem ECB obchodování ovlivnily i problémy společnosti Knight Capital Group. Ta patří na Wall Street k významným tvůrcům trhu, nyní ale bojuje o přežití. Vinou technických problémů, kvůli nimž se trhy ve středu rozkolísaly, firma utrpěla ztrátu kolem 440 milionů dolarů (asi devět miliard Kč). Její akcie spadly asi o 63 procenta na 2,58 USD a během obchodování spadly až na 2,27 USD.

 

Euro na devizových trzích bezprostředně po zahájení tiskové konference šéfa ECB výrazně zpevnilo a poprvé za poslední měsíc vystoupilo vůči dolaru až nad 1,24 USD. Jakmile začalo být jasné, že Draghi nemá připraveny žádné konkrétní kroky, které by mohl začít okamžitě realizovat, euro se vydalo strmě dolů. Draghi sice řekl, že ECB by mohla začít s odkupy dluhopisů už v září, trhům to ale nestačilo.

 

Euro nejprve zpevnilo na 1,2404 USD, následný pád jej ale vrátil pod 1,22 USD. V době, kdy končilo obchodování na akciových trzích, se vůči dolaru prodávalo za 1,2178 USD, což byl pokles o 0,4 procenta. Během dne ale jednotná evropská měna spadla až na 1,2132 USD, takže v rámci jednoho dne oslabila skoro o tři procenta. To byl nejvýraznější denní propad od 8. srpna loňského roku.

 

Vůči japonskému jenu euro oslabilo o 0,7 procenta na 95,24 JPY a během dne spadlo až na 94,90 JPY. Vůči australskému dolaru spadlo na historické minimum 1,16 AUD. Dolar k jenu oslabil o 0,3 procenta na 78,20 JPY.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK