ČSÚ: Maloobchodní tržby v červnu zpomalily pokles na 1 procento

03.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Maloobchodní tržby v červnu bez sezonního očistění meziročně klesly o jedno procento po květnovém poklesu o 2,1 procenta. Na poklesu se nejvíce podílel nižší prodej pohonných hmot a potravin, uvedl dnes Český statistický úřad.

 

Po očištění o sezonní vlivy tržby v maloobchodě včetně prodeje a oprav motorových vozidel v červnu reálně meziměsíčně stouply o 0,4 procenta. Meziročně se červnové tržby očištěné o vliv počtu pracovních dní zvýšily o 0,8 procenta. Letošní červen měl o jeden pracovní den méně než loňský.

 

Sezonně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel se zvýšily reálně meziměsíčně o tři procenta a meziročně očištěné o pracovní dny o 2,7 procenta. Neočištěné tržby klesly meziročně o 0,4 procenta vlivem poklesu tržeb za opravy o čtyři procenta. Prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů se zvýšil o 0,2 procenta.

 

V maloobchodě včetně prodeje pohonných hmot se sezonně očištěné tržby snížily reálně meziměsíčně o 0,7 procenta a meziročně očištěné o pracovní dny o 0,1 procenta. Neočištěné tržby klesly meziročně o 1,3 procenta, v tom za pohonné hmoty o 3,5 procenta, potraviny o 1,4 procenta a nepotravinářské zboží o 0,7 procenta.

 

Tržby v červnu vedle prodeje pohonných hmot a potravin klesly také v nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží a ve specializovaných prodejnách s výrobky pro domácnost a s počítačovým a komunikačním zařízením.

 

Prodej oděvů a obuvi se zvýšil o 2,5 procenta a prodej farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží a výrobků pro kulturu a rekreaci spíše stagnoval. Výrazněji, o 7,7 procenta, se zvýšily pouze tržby za zboží prodávané přes internet či prostřednictvím zásilkové služby, které nepřetržitě rostou od listopadu 2009.

 

Červnový cenový deflátor ke stejnému období předchozího roku bez vlivu DPH činil 101,2 procenta a byl ovlivněn zejména vyššími cenami pohonných hmot a potravin. Naopak nejvíce se snížily ceny v prodejnách s počítačovým a komunikačním zařízením.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK