Koruna dopoledne v souladu s lepší náladou na trzích posílila

03.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. srpna (ČTK) - Česká měna v souladu s vývojem na světových trzích, kde se postupně zlepšuje nálada, zpevnila dnes dopoledne vůči euru a výrazněji také k dolaru. Podle údajů serveru Patria Online byla koruna v 10:30 proti čtvrtečnímu závěru silnější k euru o tři haléře na 25,26 Kč/EUR a vůči dolaru zpevnila o 12 haléřů na 20,68 Kč/USD.

Český statistický úřad ráno informoval, že maloobchodní tržby v červnu bez sezonního očistění meziročně klesly o jedno procento po květnovém poklesu o 2,1 procenta. Ačkoliv klesly méně, než se čekalo, pro korunu je to podle Tomáše Vlka z Patria Finance pouze nepatrná podpora.

"Na druhou stranu viceguvernér České národní banky Vladimír Tomšík uvedl, že centrální banka nevylučuje použití žádného svého nástroje, pokud se situace zhorší. To dokresluje částečnou podporu v bankovní radě pro další snížení sazeb a pro korunu jde o mírně negativní zprávu," dodal Vlk.

Podle Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta bylo obchodování s korunou ráno značně rozkolísané, což lze přičíst především technickým faktorům. "Statistika maloobchodních tržeb se na kurzu koruny nijak nepromítla, což je v případě české měny již pravidlem," uvedl.

Euro vůči dolaru pomalu maže čtvrteční ztráty, v 10:30 posílilo na 1,2214 USD/EUR. I když na trzích může podle Vlka nakonec převážit názor, že čtvrteční konference Evropské centrální banky (ECB) nebyla "až taková tragédie", pro euro to podle něj nemusí být výhra, protože měnu vedle averze k riziku ovlivňuje i výhled vyšší nabídky peněz. "Stále to vypadá, že především u Španělska se ECB intervenci nakonec těžko vyhne, a vzhledem k tomu vidíme pro euro prostor pro korekci ztrát jako omezený," míní Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK