Maloobchodní tržby v EU v červnu klesly, v eurozóně se zvýšily

03.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Maloobchodní tržby v zemích Evropské unie v červnu o 0,3 procenta klesly, zatímco v eurozóně o 0,1 procenta vzrostly. Oznámil to dnes evropský statistický úřad Eurostat. V eurozóně je sice výsledek lepší, než se čekalo, i tak ale znamená citelné zhoršení proti květnu. Meziročně jsou tržby v obou zónách nižší, v EU o 0,7 procenta a v eurozóně o 1,2 procenta.

 

Statistika potvrzuje, že spotřebitelé v eurozóně pociťují dopady dluhové krize. Ta se projevuje hlavně výrazným hospodářským útlumem, který některé země vrátil zpět do recese. V meziměsíčním srovnání je na tom nejhůř Irsko, kde tržby v červnu klesly o 2,2 procenta. Naopak nejlépe si vedlo Slovinsko, kde se tržby o 2,4 procenta zvýšily.

 

Vývoj maloobchodních tržeb za červen se výrazně liší od vývoje v květnu. V pátém letošním měsíci tržby v maloobchodě meziměsíčně o 0,8 procenta vzrostly, a to jak v EU, tak v eurozóně. Podle předběžných čísel Eurostatu se tržby v EU i v eurozóně zvýšily jen o 0,6 procenta.

 

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že maloobchodní tržby se v červnu v zemích eurozóny v zásadě nezmění. Názory se však výrazně lišily, odhady oscilovaly mezi růstem o 0,3 procenta a poklesem v rozsahu 0,8 procenta. Meziročně se čekal pokles o 1,4 procenta a odhady se pohybovaly od -1,9 do -1,0 procenta.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK