SAP zaplatí Oraclu 306 milionů dolarů, vyhne se tak dalšímu soudu

03.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco/New York 3. srpna (ČTK) - Německý výrobce podnikového softwaru SAP dobrovolně zaplatí svému americkému rivalovi Oracle odškodné 306 milionů dolarů (zhruba 6,3 miliardy Kč). Vyhne se tak novému soudu kvůli podezření z porušování autorských práv. Oracle totiž podal žalobu na jednu z divizí německého podniku.

Návrh na zaplacení odškodného bude muset nejprve projednat a schválit soud. Oracle pak bude mít volnou cestu k tomu, aby požádal odvolací soud o uznání původně přiznaného odškodného ve výši 1,3 miliardy dolarů (asi 26,6 miliardy Kč).

Firmy se dohodly na odškodném 306 milionů dolarů proto, aby ušetřily čas a výdaje spojené s dalším soudem, uvedli jejich právní zástupci. Snahou je prý také urychlit odvolací proces.

Soud v severní Kalifornii v roce 2010 rozhodl, že Oracle by měl dostat zhruba 1,3 miliardy dolarů jako odškodné za to, že společnost TomorrowNow si neoprávněně stáhla miliony souborů Oracle. TomorrowNow je součástí společnosti SAP.

Soudkyně Phyllis Hamiltonová nicméně loni verdikt poroty z roku 2010 odložila a uvedla a Oracle by mohl akceptovat odškodné 272 milionů dolarů (asi 5,6 miliardy Kč). Další variantou podle ní mohlo být to, že se Oracle bude svých práv domáhat v novém soudním sporu.

Navrhovaná dohoda zároveň potvrzuje, že by měl být Oracle schopen získat zpět zhruba 120 milionů dolarů za služby právníků. Tato částka už přitom byla zaplacena.

"Společnost SAP se domnívá, že tento případ se táhne už dost dlouho," uvedl mluvčí německého podniku ve zprávě, z které cituje agentura Reuters. "I když si myslíme, že odškodné 306 milionů dolarů je více než dostatečná částka, přistoupili jsme na to ve snaze dovést ten případ k rozumnému rozuzlení," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK