Spotřebitelská důvěra ve Španělsku klesla na rekordní minimum

03.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Spotřebitelská důvěra ve Španělsku se v červenci propadla na rekordní minimum. Španělé, kteří již nyní čelí vysoké nezaměstnanosti a radikálním úsporným opatřením vlády, se obávají, že se ekonomické podmínky ještě zhorší. Vyplývá to podle agentury Reuters z výsledků průzkumu státního institutu CIS.

 

Index spotřebitelské důvěry se minulý měsíc prudce snížil na 37,6 bodu z červnových 50,6 bodu. "Domácí poptávka pravděpodobně zůstane pod značným tlakem," uvedl analytik Raj Badiani ze společnosti Global Insight. "Intenzivní finanční tlak na Španělsko poškozuje již tak slabou spotřebitelskou i podnikatelkou náladu," dodal.

 

Míra nezaměstnanosti ve Španělsku se ve druhém čtvrtletí vyšplhala na rekordních 24,6 procenta. Mezinárodní měnový fond (MMF) minulý týden předpověděl, že pokles španělské ekonomiky v příštím roce zpomalí na 1,2 procenta z letošních 1,7 procenta. S návratem k hospodářskému růstu počítá MMF až v roce 2014, kdy by měla ekonomika stoupnout o 0,9 procenta.

 

MMF je pesimističtější než španělská vláda. Ta předpokládá, že ekonomika letos klesne o 1,5 procenta a napřesrok pouze o 0,5 procenta. V roce 2014 očekává růst o 1,2 procenta.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK