Míra nezaměstnanosti v USA v červenci stoupla na 8,3 procenta

03.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 3. srpna (ČTK) - Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v červenci překvapivě stoupla na 8,3 procenta z červnových 8,2 procenta navzdory nečekaně silnému přírůstku pracovních míst. Oznámilo to dnes americké ministerstvo práce.

Ekonomika USA v červenci vytvořila 163.000 nových pracovních příležitostí, což je nejvíce za posledních pět měsíců. Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládali, že míra nezaměstnanosti zůstane beze změny na 8,2 procenta a vznikne 100.000 pracovních míst.

Nárůst míry nezaměstnanosti navzdory vyšší tvorbě pracovních míst je důsledkem toho, že ministerstvo hodnotí trh práce na základě dvou různých průzkumů. Zatímco průzkum u podnikatelů ukázal překvapivě silný nárůst počtu nových pracovních míst, z průzkumu u domácností vyplynulo, že práci má méně lidí. Ekonomové považují za spolehlivější průzkum mezi podnikateli, napsala agentura AP.

Ekonomika Spojených států v letošním druhém čtvrtletí stoupla o 1,5 procenta, tedy nejpomalejším tempem od loňského třetího čtvrtletí. Předseda rady ekonomických poradců Bílého domu Alan Krueger minulý týden zdůraznil, že americká ekonomika navzdory slabému druhému čtvrtletí pokračuje v růstu. Připustil však, že k posílení tvorby nových pracovních míst je zapotřebí rychlejší hospodářský růst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK