Pražská burza posílila o procento, PX těsně pod 900 body

03.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. srpna (ČTK) - Pražská burza v závěru týdne rostla a hlavní index PX skončil těsně pod psychologickou hranicí 900 bodů, když si připsal 1,11 procenta na 899,2 bodu. Nahoru ho táhly především finanční emise a akcie energetické společnosti ČEZ. Nedařilo se naopak petrochemickému holdingu Unipetrol, developerovi Orco či mediální společnosti CME, vyplývá z výsledků burzy. Většina evropských akciových trhů posilovala výrazněji.

"Lokální zástupci alespoň z části kopírovali okolní rally, která dnes ovládla celoevropský bankovní sektor. Zklamání z výsledků zasedání Evropské centrální banky tak investorům dlouho nevydrželo a všichni opět zřejmě spekulují, že nějaká záchranná akce v následujících týdnech přeci jen dorazí," uvedl Josef Kohout z Patria Finance. Růst Prahy je tak o to vlažnější, o co mírnější byla čtvrteční negativní reakce na slova guvernéra ECB Maria Draghiho, dodal.

Nejlépe si v souladu s Evropou vedly finanční tituly Komerční banka s Erste Bank, připsaly si 2,59 procenta na 3678 Kč, respektive 1,28 procenta na 364 Kč. Polepšila si i pojišťovna VIG, a to o 2,07 procenta na 779,80 korun. Z ostatních velkých emisí získaly akcie ČEZ 1,36 procenta na 707,50 Kč a cenné papíry telekomunikačního operátora Telefóniky ČR stagnovaly na čtvrtečních 394 korunách.

Nejvýraznější ztráty utrpěl na konci týdne Unipetrol, jehož akcie klesly o 1,59 procenta na 166,80. O necelé procento a půl spadly i CME a Orco, které po dohodě s pražskou burzou k dnešnímu datu uvádí na regulovaný trh BCPP celkem 18,36 milionu akcií z květnového navýšení, které souviselo se směnou dluhu za akcie v německé Orco Germany, podotkl Kohout. O téměř procento oslabila těžební NWR.

V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly dnes uzavřeny transakce za zhruba 714 milionů korun, z toho s akciemi Komerční banky za téměř 226 milionů korun a s akciemi Telefóniky za necelých 206 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK