Americké akcie díky trhu práce výrazně oživují

03.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. srpna (ČTK) - Americké akciové trhy dnes po čtyřdenní sérii ztrát výrazně oživily a v polovině dne získávaly jejich hlavní indexy zhruba dvě procenta. Náladu investorů povzbudily příznivé údaje ze zprávy o americkém trhu práce.

V polovině newyorského obchodování (18:00 SELČ) Dow Jonesův index získával 1,9, procenta, a byl kolem 13.125 bodů. Širší index S&P 500 posílil o 2,1 procenta na zhruba 1393 bodů. Index technologického trhu Nasdaq stoupl o 2,2 procenta na 2975 bodů.

Američtí zaměstnavatelé minulý měsíc vytvořili 163.000 nových pracovních příležitostí, což bylo nejvíce za posledních pět měsíců a výrazně nad očekávanou úrovní kolem 100.000 pracovních míst. Stinnou stránkou byl nečekaný vzestup míry nezaměstnanosti o 0,1 procentního bodu na 8,3 procenta, to ale investoři ignorovali.

V minulých dnech americké akcie zasáhlo zklamání toho, že centrální banky USA a v Evropě nepodnikly nic proti útlumu ekonomiky popřípadě proti eskalaci dluhové krize v eurozóně. Dnešní údaje tak náladu podstatně zlepšily.

"Po všem, co se dělo v Evropě a po zklamání z centrálních bank byly trhy dnes připravené na další zklamání, takže cokoli lepšího muselo vést k pozitivní reakci. Dnešní čísla ale nebyla natolik dobrá, aby vyřešila problém s ekonomikou, v němž se stále nacházíme," řekl agentuře Reuters Ron Florance z Wells Fargo Private Bank.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK