Řecko může překlenout finanční mezeru pokladničními poukázkami

05.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řecko by mohlo získat peníze, které mu tento měsíc chybí k vyrovnání splatných dluhopisů, vydáním pokladničních poukázek. Řekl to v dnešním vydání listu Katimerini náměstek řeckého ministra financí Christos Staikuras. Atény musí 20. srpna splatit dluhopis v částce 3,2 miliardy eur (80,5 miliardy Kč) a nové peníze může získat od mezinárodních věřitelů nejdříve v září.

 

"Situace je na hranici únosnosti, což bude trvat do září, kdy bude hotova zpráva ("trojky" čili zástupců Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu)," řekl náměstek. "Obezřetně hospodaříme s peněžními rezervami a zkoumáme několik řešení, například vydání pokladničních poukázek. Optimální řešení vybereme v dohodě s našimi partnery," dodal.

 

Řecko je od trhu víceletých dluhopisů odstřiženo od jara 2010, kdy se stalo prvním státem, který požádal partnery v eurozóně o finanční pomoc. Téměř každý měsíc ale vydává krátkodobé pokladniční poukázky a výnosy z nich financuje splácení jejich předešlých emisí.

 

Tento měsíc musí Řecko ke splacení tříměsíčních a šestiměsíčních poukázek získat emisí nových 2,6 miliardy eur. Německý list Die Welt v sobotu napsal, že ECB se ve čtvrtek rozhodla zvýšit pro řeckou centrální banku limit pokladničních poukázek, které může řecká centrální banka přijímat do zástavy za nouzové úvěry bankám.

 

Atény v květnu 2010 dostaly pomoc 110 miliard eur, ta ale problém s řeckým předlužením nevyřešila. Letos mezinárodní věřitelé sjednali s Řeckem druhý balík pomoci ve výši 130 miliard eur. Atény se nyní snaží přesvědčit věřitele, aby mu vyplatili další část dohodnuté pomoci a zástupci "trojky" mají dnes jednat s ministrem financí Jannisem Sturnarasem.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK