ČSÚ: Průmyslová výroba v červnu zpomalila pokles na 2,2 procenta

06.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tuzemská průmyslová výroba v červnu meziročně klesla o 2,2 procenta po květnovém poklesu o 2,4 procenta. Meziměsíčně byla po očištění od sezonních vlivů nižší o 0,3 procenta. Hodnota nových zakázek se meziročně snížila o 2,9 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

 

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů se červnová průmyslová výroba meziročně zvýšila o 0,3 procenta. Letošní červen měl na rozdíl od loňského o jeden pracovní den méně.

 

Za celé druhé čtvrtletí průmyslová produkce meziročně klesla o 0,9 procenta, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů naopak vzrostla o 0,8 procenta. Letošní druhé čtvrtletí mělo mělo o dva dny méně než loňské.

 

K meziročnímu poklesu průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků, klesla o 6,3 procenta. Snížila se také výroba počítačů a elektronických a optických přístrojů o 12,8 procenta a produkce základních farmaceutických výrobků a přípravků o 28,3 procenta. Vzrostla naopak výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, výroba elektrických zařízení a ostatních dopravních prostředků a zařízení.

 

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách meziročně vzrostly o 1,5 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 3,9 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách klesly o 0,9 procenta.

 

Nové zakázky ze zahraničí v červnu meziročně vzrostly o 1,4 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 10,5 procenta. K meziročnímu poklesu nových zakázek celkem nejvíce přispěla výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení, snížila se o 45,4 procenta. Pokles podpořila také výroba základních kovů, slévárenství a výroba farmaceutických výrobků a přípravků. Nové zakázky stouply naopak ve výrobě elektrických zařízení, chemických látek a přípravcích a v textilní výrobě.

 

Tržby z průmyslu v běžných cenách byly ve druhém čtvrtletí meziročně vyšší o 0,9 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 2,5 procenta. Domácí tržby v běžných cenách klesly o 0,7 procenta.

 

Nové zakázky za druhé čtvrtletí meziročně vzrostly o půl procenta. Ze zahraničí stouply o šest procent, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 9,2 procenta.

 

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslových podnicích s 50 a více pracovníky se v červnu meziročně snížil o 0,3 procenta a za celé druhé čtvrtletí klesl o 0,1 procenta. Jejich průměrná měsíční nominální mzda v červnu meziročně vzrostla o 1,9 procenta na 26.012 Kč a za druhé čtvrtletí stoupla na 3,4 procenta na 26.688 Kč.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK