Britská centrální banka zhoršila výhled HDP a inflace

08.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. srpna (ČTK) - Britská ekonomika by se ještě letos měla zotavit z recese, růst hrubého domácího produktu ale bude jen podprůměrný. Ve své nové inflační zprávě to uvedla britská centrální banka (BOE). Zhoršila i výhled inflace, u které předpokládá, že se zpět ke dvěma procentům vrátí v závěru roku. Dvouprocentní inflace je oficiálním cílem vlády.

Guvernér centrální banky Mervyn King podotkl, že ekonomika se "jen pomalu uzdravuje". Rychlejšímu zotavení z krize podle něj brání především kroky směřující ke snižování rozpočtového deficitu, horší přístup k úvěrům a také přetrvávající krize v eurozóně.

"Naše snaha o vyrovnání sil v britské ekonomice bude vyžadovat trpělivost. Kormidlujeme velmi rozbouřenou vodou a od eurozóny se na nás valí bouřkové mraky," poznamenal na tiskové konferenci King. "Výhled růstu tak zůstává celkově slabší," dodal.

King připomněl, že ekonomika v posledních dvou čtvrtletích klesala, nezdá se prý ale, že by příchozí makroekonomická data byla tak špatná, jak se BOE obávala. To byl i důvod, proč britská libra po slovech šéfa centrální banky neoslabila, ale naopak se vydala vzhůru. Pravděpodobnost, že centrální banka bezprostředně sáhne k další podpoře ekonomiky, je totiž po dnešku nižší.

Britská ekonomika je nyní v recesi, do které spadla ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku. S recesí teď zápasí i další západoevropské země, mezi nimiž je například i Španělsko.

V minulé inflační zprávě, tedy zhruba před třemi měsíci, centrální banka na letošní rok předpovídala růst HDP o 0,8 procenta. Tato prognóza ale vzala zasvé, když se ukázalo, že v prvním čtvrtletí ekonomika klesla o 0,3 procenta a ve druhém čtvrtletí dokonce o 0,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK