Produktivita práce v USA se ve druhém čtvrtletí vrátila k růstu

08.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 8. srpna (ČTK) - Produktivita práce ve Spojených státech se v letošním druhém čtvrtletí zvýšila o 1,6 procenta po poklesu o půl procenta v předchozích třech měsících. Oznámilo to dnes americké ministerstvo práce. Růst produktivity však podle agentury AP pravděpodobně není tak výrazný, aby zpomalil přijímání nových zaměstnanců.

Produktivita měří objem práce, kterou zaměstnanec vykoná za hodinu. Růst produktivity může zpomalit tvorbu nových pracovních míst, protože stávající zaměstnanci díky němu dokážou zvládnout více práce. "Tempo růstu produktivity je nyní relativně slabé. Je obtížné rychleji zvyšovat produkci bez zvyšování počtu zaměstnanců," uvedl ekonom Jeremy Lawson ze společnosti BNP Paribas.

Celková produkce zaměstnanců ve Spojených státech ve druhém čtvrtletí stoupla o dvě procenta. Celkový počet odpracovaných hodin se přitom zvýšil pouze o 0,4 procenta.

Míra nezaměstnanosti v USA v červenci překvapivě stoupla na 8,3 procenta z červnových 8,2 procenta navzdory nečekaně silnému přírůstku pracovních míst. Ekonomika Spojených států ve druhém čtvrtletí vzrostla o 1,5 procenta, tedy nejpomalejším tempem od loňského třetího čtvrtletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK