Euro oslabilo vůči dolaru, jeho pokles ale může být pouze dočasný

08.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Euro dnes oslabilo vůči dolaru po předchozích třech nárůstech za sebou. K poklesu jednotné evropské měny přispěly slabé údaje o německém průmyslu. Ztráty eura však mohou být podle agentury Reuters pouze dočasné, protože investoři jsou optimističtější ohledně protikrizových opatření Evropské centrální banky (ECB).

 

Euro vůči dolaru kleslo o 0,5 procenta na 1,2339 USD. Od měsíčního maxima 1,2443 USD, na které se vyšplhalo v pondělí, ho tak dělí více než jeden cent. Vůči japonskému jenu jednotná evropská měna oslabila o 0,7 procenta na 96,71 USD.

 

Průmyslová výroba v Německu se podle dnešních údajů v červnu propadla o 0,9 procenta po květnovém nárůstu o 1,7 procenta. Analytici čekali mírnější pokles o 0,8 procenta. Údaje jsou další známkou toho, že dluhová krize v eurozóně negativně ovlivňuje německé hospodářství.

 

"Byla to kombinace slabých německých údajů a určitého vybírání zisků (z předchozího růstu eura). Celkově však u eura nadále vidíme vzestupnou tendenci," řekla k dnešnímu poklesu jednotné evropské měny analytička Mary Nicolaová ze společnosti BNP Paribas.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK