Nabídka míst na Jobs.cz v červenci klesla o šest procent

08.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. srpna (ČTK) - Aktivita na pracovním trhu v létě utichla. V červenci bylo na portálu Jobs.cz vystaveno 20.674 pracovních míst, což bylo o 6,4 procenta méně než v červnu. Proti stejnému období loni zaznamenal online pracovní trh pokles o 7,8 procenta. Vyplývá to z informací společnosti LMC, která portál Jobs.cz provozuje.

"Mírný útlum náboru stálých zaměstnanců během července a srpna je tradiční sezonní záležitostí, pokles počtu volných míst proti červnu je zcela srovnatelný se situací před rokem," uvedl analytik LMC Ondřej Mysliveček.

Podíl míst na zkrácený úvazek zlehka přesáhl čtyři procenta, stále však nestačí uspokojit zájem uchazečů. Prostřednictvím Jobs.cz bylo během prvního prázdninového měsíce obsazeno dalších 5125 brigádnických míst, proti loňsku o 11,3 procenta více.

Vývoj v oblasti brigád a sezonních výpomocí byl podle Myslivečka v uplynulém měsíci nad očekávání příznivý. Proti loňsku však celková aktivita na pracovním trhu nadále zůstává nižší. "Firmy při otevírání nových pozic zůstávají obezřetné a patrná je nyní také jen velmi malá ochota lidí riskovat v současných podmínkách změnu zaměstnání, pokud je k tomu okolnosti nenutí," dodal Mysliveček.

Vyjma klasických brigádních míst zaměstnavatelé v červenci nejvíce sháněli manuální pracovníky na montáže a svařování, řekla ČTK Weronika Kondziolková ze serveru džob.cz. Skokový nárůst zájmu zaznamenal server také o finanční poradce pracující v terénu. Naopak nízkou poptávku měly firmy na vedoucí pozice v kancelářích a vedení obchodních týmů, což je dáno letní stagnací obchodního trhu. Navzdory loňskému výraznému útlumu se prý meziročně oživila poptávka po administrativních pracovnících bez zaměření.

Z hlediska oborové skladby poptávky firem po nových zaměstnancích si podle Jobs.cz v červenci první místo udržel prodej a obchod se 14,5 procenta. Na druhém místě lehce poklesl podíl strojírenství na 7,3 procenta. Dále následují administrativa (7,1 procenta), výroba a průmysl (6,7 procenta) a bankovnictví a finanční služby (6,3 procenta). Nejvíce nových pracovních příležitostí bylo v červenci na Jobs.cz otevřeno v Praze (9085). Následovaly kraje Jihomoravský (3255), Středočeský (1670), Moravskoslezský (1460) a Plzeňský (1049).

Uchazeči na vystavená pracovní místa v červenci zaslali Jobs.cz na 456.000 reakcí, o čtyři procenta více než loni. V průměru šlo o 22 reakcí na jedno místo. V případě míst na zkrácený úvazek průměrný počet odpovědí na jednu pozici vystoupal na 41.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK