Nový ředitel chce omezit investice i autonomii Severočeských dolů

08.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Chomutov 8. srpna (ČTK) - Nový generální ředitel Severočeských dolů Ivan Lapin chce omezit jejich autonomii v rámci skupiny ČEZ. Propojením některých aktivit se zbytkem skupiny chce zlevnit účetnictví a správu majetku. Zároveň chce zlevnit i investice, které mají do roku 2017 ze současných čtyř miliard ročně klesnout na 2,5 miliardy korun. Firma toho podle něj dosáhne výběrem levnějších variant. Lapin to uvedl v rozhovoru pro prázdninové číslo časopisu skupiny ČEZ. Severočeské doly mají nadpoloviční podíl na české těžbě hnědého uhlí, loni měly obrat 10,4 miliardy korun.

Sedmačtyřicetiletý Lapin funkci generálního ředitele Severočeských dolů převzal v lednu, zároveň vede i jejich představenstvo. Ve funkci nahradil Jana Demjanoviče, který firmu řídil předchozích 12 let. O svých plánech promluvil ale až teď. "Severočeské doly byly ještě donedávna v rámci ČEZ relativně autonomní skupinou. To je zapotřebí změnit," prohlásil v rozhovoru pro firemní magazín. "Větší začlenění chystáme v oblastech, ve kterých to má logiku a kde to bude efektivní," řek a jmenoval například účetnictví a správu majetku.

Severočeské doly vloni utržily 10,4 miliardy korun a po odečtení daní vydělaly ČEZ 2,5 miliardy korun. Vloni vytěžily ze svých dolů Bílina a Tušimice dohromady 25,2 milionu tun hnědého uhlí, což znamenalo 54 procent z odhadovaného objemu těžby v celém Česku. Většina ho končí v tepelných elektrárnách ČEZ a protože firma nemá potíže s územními limity těžby, na rozdíl od konkurence v příštích letech nečeká výraznější omezování těžby.

I tak mají doly podle Lapina začít šetřit na investicích, i když v nich plánuje pokračovat. "V rámci projektu 'Design to cost' hledáme jiná, levnější technická řešení," citoval Lapina firemní časopis. Na konkrétních projektech se podle něj daří šetřit zhruba 25 procent, celkový objem úspor má ale být ještě vyšší. "Do roku 2017 o zhruba 40 procent. V číslech to znamená snížení investic na pořízení nového zařízení ze současných necelých čtyř miliard na 2,5 miliardy ročně," dodal. Ještě v lednu přitom označil dosavadní investice firmy za "rozumné".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK