Hewlett-Packard zlepšil odhad čtvrtletního zisku

08.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. srpna (ČTK) - Největší světový výrobce osobních počítačů Hewlett-Packard zlepšil odhad čtvrtletního zisku. Oznámila to dnes firma. Upozornila však rovněž, že sníží účetní hodnotu své divize služeb o osm miliard dolarů (162,5 miliardy Kč).

Akcie podniku po zprávě posílily o zhruba 2,5 procenta. "Každý předpokládal, že ve čtvrtletí nesplní očekávání. Teď říkají, že překonají svou prognózu. Proto jejich akcie rostou," uvedl analytik Shaw Wu ze společnosti Sterne Agee.

Hewlett-Packard rovněž oznámil, že realizace jeho programu na snížení počtu zaměstnanců je rychlejší, než se předpokládalo. O předčasný odchod do důchodu má navíc podle firmy zájem překvapivě vysoký počet zaměstnanců, napsala agentura Reuters.

Společnost koncem května oznámila, že hodlá zrušit 27.000 pracovních míst, což odpovídá osmi procentům její celkové pracovní síly. Plán by měl přinést roční úsporu až 3,5 miliardy dolarů.

Firma nyní předpokládá, že ve třetím finančním čtvrtletí vykáže bez zahrnutí jednorázových položek zisk kolem jednoho dolaru na akcii. V předchozí prognóze počítala se ziskem 94 až 97 centů na akcii. K důvodům zlepšení výhledu se společnost nevyjádřila.

Firma upozornila, že snížení hodnoty divize služeb by nemělo mít v budoucnosti žádný vliv na její podnikání a finanční výkony. Tržby divize v uplynulých dvou letech stagnovaly a její provozní zisk klesl, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK