Co znamená nouzový stav v devizovém hospodářství?

09.08.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Při vážných hospodářských a finančních poruchách makroekonomiky zakomponoval zákonodárce určité nástroje pro zajištění stability do devizového zákona. Kromě depozitní povinnosti představuje druhou možnost vyhlášení nouzového stavu v devizovém hospodářství za situace ještě závažnější pro platební bilanci.

Doufej v to nejlepší, připrav se na nejhorší zní jeden z citátů. Devizový zákon pro případy složité situace makroekonomiky opravňuje při nepříznivém vývoji platební bilance za splnění podmínek, vyhlásit tento nouzový stav v devizovém hospodářství. Jaká práva a povinnosti z něj budou vyplývat?

Čtěte také: Finační nástroje pro složité situace makroekonomiky: Depozitní povinnost

Pro ochranu ekonomického zájmu

Nepříznivý vývoj platební bilance bezprostředně ohrožuje platební schopnost vůči zahraničí a to vážnou měrou. V určitých situacích, kdy je ohrožena platební schopnost vůči zahraničí nebo dochází k ohrožení vnitřní měnové rovnováhy naší republiky, může být vyhlášen vládou nouzový stav v devizovém hospodářství.

Je-li ohrožena bezprostředně a vážně ohrožena platební schopnost vůči zahraničí bude zakázáno:

  • nabývat devizové hodnoty za českou měnu
  • provádět veškeré úhrady z tuzemska do zahraničí, včetně převodů peněžních prostředků mezi bankami a jejich pobočkami
  • ukládat peněžní prostředky na účtech v zahraničí, není-li vydáno devizovým orgánem zvláštní povolení.

Při bezprostředním a vážném ohrožení vnitřní měnové rovnováhy republiky bude zakázáno:

  • prodávat tuzemské cenné papíry cizozemcům
  • přijímat finanční úvěry od cizozemců
  • zřizovat v tuzemsku účty cizozemcům a ukládat peněžní prostředky na účty cizozemců
  • převádět peněžní prostředky ze zahraničí do tuzemska mezi bankami a jejich pobočkami, není-li vydáno devizovým orgánem zvláštní povolení.

Prostřednictvím sdělovacích prostředků

Závažnost situace oproti depozitní povinnosti podtrhuje i forma vyhlášení tohoto stavu. Nouzový stav v devizovém hospodářstvím nastává dnem, kdy jej vláda vyhlásí oznámením v hromadných sdělovacích prostředcích. Provozovatel těchto hromadných sdělovacích prostředků je povinen na žádost vlády neprodleně uveřejnit informace o vyhlášení tohoto stavu a to bez náhrady nákladů.

Jak zákon káže…

Devizový zákon

§ 32

Nouzový stav v devizovém hospodářství

(1) V době nouzového stavu v devizovém hospodářství, je-li bezprostředně a vážně ohrožena platební schopnost vůči zahraničí, je zakázáno:

a) nabývat devizové hodnoty za českou měnu,
b) provádět veškeré úhrady z tuzemska do zahraničí, včetně převodů peněžních prostředků mezi bankami a jejich pobočkami,
c) ukládat peněžní prostředky na účtech v zahraničí,
není-li vydáno devizovým orgánem zvláštní povolení.

(2) V době nouzového stavu v devizovém hospodářství, je-li bezprostředně a vážně ohrožena vnitřní měnová rovnováha České republiky, je zakázáno:

a) prodávat tuzemské cenné papíry cizozemcům,
b) přijímat finanční úvěry od cizozemců,
c) zřizovat v tuzemsku účty cizozemcům a ukládat peněžní prostředky na účty cizozemců,
d) převádět peněžní prostředky ze zahraničí do tuzemska mezi bankami a jejich pobočkami,
není-li vydáno devizovým orgánem zvláštní povolení.

(3) Nouzový stav v devizovém hospodářství může vyhlásit vláda při nepříznivém vývoji platební bilance, který bezprostředně a vážně ohrožuje platební schopnost vůči zahraničí nebo vnitřní měnovou rovnováhu České republiky. Nouzový stav v devizovém hospodářství nastává dnem, v němž jej vláda vyhlásí oznámením v hromadných sdělovacích prostředcích, a končí dnem stanoveným vládou při jeho vyhlášení, nejdéle však uplynutím tří měsíců ode dne jeho oznámení v hromadných sdělovacích prostředcích.

(4) Vláda při vyhlášení nouzového stavu v devizovém hospodářství současně uvede, zda jde o nouzový stav v devizovém hospodářství, na který se vztahují zákazy uvedené v odstavci 1 nebo v odstavci 2 anebo v obou těchto odstavcích.

(5) Každý, kdo provozuje hromadné informační prostředky včetně televizního a rozhlasového vysílání, je povinen bez náhrady nákladů na základě žádosti vlády neprodleně a bez úpravy obsahu a smyslu uveřejnit informace o vyhlášení nouzového stavu v devizovém hospodářství.

(6) Devizový orgán vydá pro dobu nouzového stavu v devizovém hospodářství zvláštní povolení podle odstavců 1 a 2 pouze z důvodu ohrožení života a zdraví osob, obrany a bezpečnosti státu a chodu jeho diplomatických služeb a pro operace, které povedou k prokazatelnému zlepšení stavu platební bilance. Zvláštní povolení se nevyžaduje, je-li účastníkem devizově právního vztahu Česká republika nebo ČNB.

Konec dobrý, všechno dobré

Tento stav končí dnem stanoveným vládou při vyhlášení, nejdéle uplynutím tří měsíců ode dne jeho oznámení. Porušení zákazů v době nouzového stavu v devizovém hospodářství je taktéž trestným činem se sazbou až do výše šesti let, což dále dokládá zájem státu za tohoto stavu ochránit makroekonomické zájmy.

Autor článku

Zbyněk Drobiš  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU