Koruna udržela i dnes zisky vůči euru a oslabila k dolaru

09.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Česká měna dnes dopoledne stagnovala k euru a mírně oslabila k dolaru. Kolem 10:45 se obchodovala stejně jako při středečním závěru na 25,13 Kč/EUR a k dolaru ztratila čtyři haléře na 20,37 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online. Koruna je opět ve vleku dění na zahraničních trzích, zveřejnění červencové míry inflace žádný dopad nemělo.

 

"Obchodování na devizovém trhu i během dnešního rána probíhá relativně v poklidu. Na měnovém páru s eurem se koruna hned zkraje dne vydala testovat srpnová maxima pod hladinou 25,10 Kč/EUR, leč zatím neúspěšně. Vůči americkému dolaru krátce před devátou hodinou zamířila pod hladinu 20,30 Kč/USD, avšak od té doby oslabila o cca deset haléřů," uvedl Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

 

Český statistický úřad dnes oznámil, že spotřebitelské ceny v Česku se v červenci proti červnu snížily o 0,1 procenta. Přispěly k tomu zejména nižší ceny potravin a pokles cen pohonných hmot. Meziroční inflace zpomalila z 3,5 procenta na 3,1 procenta a klesla na nejnižší úroveň v letošním roce.

 

Živěji v porovnání s předchozími dny je podle Nováka v obchodování eura proti dolaru. "Společná evropská měna s otevřením evropských trhů ztrácí a je již na dohled středečním minimům v blízkosti hladiny 1,233 USD/EUR. Za oslabující evropskou měnou může stát obsah měsíční zprávy Evropské centrální banky (ECB)," konstatoval Novák. ECB ve zprávě mimo jiné zhoršila výhled ekonomické výkonnosti eurozóny pro letošek i příští dva roky.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK