Euro dál klesá, část analytiků doufá v zásah ECB

09.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. srpna (ČTK) - Euro během dnešního obchodování nadále oslabovalo a vůči dolaru se jeho kurz vrátil pod 1,23 USD. Část analytiků ale pokles kurzu jednotné evropské měny považuje za dočasný a spoléhají na to, že Evropská centrální banka (ECB) se chystá k bezprostřednímu zásahu. Její činitelé to v posledních dnech totiž naznačují stále hlasitěji.

Kolem 17:00 se euro k dolaru prodávalo za 1,2297 USD, a ztrácelo tak asi půl procenta. Výrazně už se přitom vzdálilo měsíčnímu maximu 1,2443 USD, na němž bylo v pondělí. Podle obchodníků přichází prodejní vlna z východní Evropy a pokud euro klesne pod 1,2290 USD, patrně oslabí ještě víc.

Euro ale klesá i k dalším měnám, například k japonskému jenu oslabilo o 0,2 procenta na 96,50 JPY. Vůči švédské koruně se prodává za 8,2575 SEK, a je blízko nejnižších hodnot za 12 let. Poklesu kurzu eura nahrává i to, že měna v minulých dnech citelně zpevnila.

Obchodníci vyčkávají, zda nezasáhne ECB. Její prezident Mario Draghi už před několika dny řekl, že udělá cokoliv, aby zabránil rozpadu eurozóny, a že nehodlá tolerovat neúnosně vysoké náklady na obsluhu dluhu některých členských zemí. Trh to vnímá jako varování, že ECB začne ve velkém kupovat státní dluhopisy Itálie a Španělska.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK